Written by halandri_admin

Η Ιστορία της ομάδας Χειροσφαίρισης της ΑΕ Χαλανδρίου

Η ιστορική ομάδα Χειροσφαίρισης της Α.Ε. Χαλανδρίου επιστρέφει!!

Το ιστορικότερο & μακροβιότερο σωματείο της πόλης μας, η Α.Ε.Χ. μας, επαναλειτουργεί το τμήμα Χειροσφαίρισης. Μετά από συντονισμένες ενέργειες του προέδρου μας κ. Θανασά Αλέξανδρου & του παλαίμαχου αθλητή της ομάδας μας κ. Μαντζουράτου Γεώργιου, ένα όνειρο χρόνων παίρνει σάρκα & οστά.

Σε αυτή τη νέα αρχή, προπονητής της ανδρικής ομάδας αλλά και υπεύθυνος των ακαδημιών μας θα είναι ένας άνθρωπος που έχει τιμήσει με κάθε δυνατό τρόπο την φανέλα της Α.Ε.Χαλανδρίου. Αυτός δεν είναι άλλος από τον κ Δραγάζη Γεώργιο.

Η ιστορία του τμήματος Χειροσφαίρισης της Α.Ε.Χ. είναι μεγάλη.

Στο μακρινό 1977 αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος. Ήταν ένας από τους συλλόγους, που έδωσαν το παρών στο Α’ Πανελλήνιο τουρνουά, που πραγματοποιήθηκε στις 17-18 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα & συμμετείχε στον Δ΄ όμιλο μαζί με τις ομάδες του Εθνικού Κοζάνης, του Αθηναϊκού & του ΣΑΚΑ.

Στο πέρασμα των χρόνων, στην ομάδα μας συμμετείχαν μεγάλες μορφές της Χειροσφαίρισης, όπως ο αείμνηστος Μπάβας Φώτιος (στη φωτο με το Νο 9), ο οποίος μετά το τέλος της καριέρας του, διετέλεσε διαιτητής του αθλήματος επί 20 έτη (1984-2005) & από το 1993 & μετά ήταν ένας από τους κορυφαίους διεθνής διαιτητές της Ευρώπης.

 

Την περίοδο 1982-83, στην ομάδα μας ήταν προπονητής ο αείμνηστος Δανήλος Αναστάσιος (πρώτος από πάνω δεξιά στην φωτο που ακολουθεί) ο οποίος ήταν ένας εκ των κορυφαίων προπονητών του αθλήματός μας & πολυνίκης με 5 πρωταθλήματα & 4 κύπελλα Ελλάδος κατά την διάρκεια της καριέρας του.

 

 

Την αγωνιστική περίοδο 1986-87 η ομάδα μας ανέβηκε στην Α Εθνική κατηγορία. Στην πρώτη συμμετοχή στην κατηγορία αυτή, την αγωνιστική περίοδο 1987-88, πήρε την 10η θέση (ανάμεσα σε 12 ομάδες) & έτσι υποβιβάστηκε στην Β΄ Εθνική. Στην ομάδα αυτή προπονητή ήταν ο κ Ζαχαράκης Γεώργιος.

 

Πάνω αριστερά: Ανδρέας Καλόσακας, Νίκος Κασσέτας, Μάκης Κοκορέτσης, Θόδωρος Πασχαλίδης, Γιώργος Ζαχαράκης (προπονητής), Νίκος Νανούρης, Νίκος Χάλαρης, Γιώργος Δραγάζης.

Κάτω αριστερά: Ανδρέας Σχοινάς, Μπάμπης Καλόσακας, Θόδωρος Γκίνης, Γιάννης Κιούσης, Σωτήρης Γεωργακόπουλος, Ηλίας Ζαχαράκης.

 

Την περίοδο 1988-89, το τμήμα Μίνι της ομάδας, υπό την καθοδήγηση του κ Δραγάζη Γεώργιου, κατέλαβε την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Η διάκριση αυτή αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία του συλλόγου σε επίπεδο ακαδημιών.

Η ομάδας μας συνέχισε να συμμετέχει στα πρωταθλήματα της Β΄ Εθνικής και την αγωνιστική περίοδο 1990-91 ανεβαίνει στην Α2 εθνική κατηγορία. Την σεζόν 1991-92, η ομάδας μας & πάλι με προπονητή τον κ. Δραγάζη Γεώργιο, με πολλούς παίχτες στο ρόστερ της βγαλμένους από τα «σπλάχνα» της, είχε μια αξιοπρεπή πορεία στο πρωτάθλημα της Α2, λαμβάνοντας την 10η θέση, μια θέση όμως που δεν της επέτρεψε να παραμείνει στην κατηγορία.

Στην φωτογραφία που ακολουθεί, πάνω αριστερά, διακρίνονται δυο από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία του συλλόγου. Ο αείμνηστος Μαντζουράτος Σπύρος, που διετέλεσε & γυμνασίαρχος του αθλήματος μας, με παρουσίες σε πολλούς τελικούς πρωταθλήματος & κυπέλλου καθώς & ο κ Γεωργακόπουλος Παναγιώτης, που τίμησε, ανάμεσα σε άλλες δράσεις, την φανέλα του συλλόγου μας.

 

Πάνω αριστερά: Σπύρος Μαντζουράτος (γενικός αρχηγός), Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (έφορος), Γρηγόρης Καλφόπουλος, Κωνσταντίνος Βουλαλάς Ευστάθιος Πηγίδης, Θοδωρής Πασχαλίδης, Γεώργιος Μαντζουράτος, Αθανάσιος Χατζηορφανός, Γιώργος Δραγάζης (προπονητής).

Κάτω αριστερά: Στέφανος Μυλωνόπουλος, Αθανάσιος Φλουσκάκος, Τόμι Οικονόμου, Σωτήρης Γεωργακόπουλος, Δημήτρης Μιναρετζής, Αλέκος Κίττας.

 

Η ομάδα συνέχισε να έχει παρουσίες στα εθνικά πρωταθλήματα και τα επόμενη έτη, με «μπροστάρη» τον εμβληματικό αρχηγό της Γεωργακόπουλο Σωτήρη (στις φωτο με το Νο 8)

 

 

 

Δυστυχώς στα χρόνια που ακολούθησαν οι συνθήκες δεν ευνόησαν την ύπαρξη του τμήματος Χειροσφαίρισης, με αποτέλεσμα την διάλυσή του περί τις αρχές του 2000.

Όμως η ιστορική φανέλα μας, σχεδόν 20 χρόνια μετά την τελευταία της εμφάνιση, θα υπάρξει ξανά, κουβαλώντας τις αξίες & τις αρχές των ανθρώπων, που την υπηρέτησαν.