Written by halandri_admin

Πώς παίζεται η Χειροσφαίριση (Handball)

Πως παίζεται η Χειροσφαίριση (Handball)

Η χειροσφαίριση είναι απόδοση της αγγλικής λέξης handball (χάντμπολ) που σημαίνει ότι για να παίξω με μια μπάλα, χρησιμοποιώ το χέρι μου. Είναι ένα δημοφιλές και θεαματικό παιχνίδι, που απαιτεί από τον/την αθλητή/τρια σημαντικό αριθμό ατομικών δεξιοτήτων και τεχνικών, καθώς και να εισφέρει σημαντικά στην ομαδική λειτουργία μιας ομάδας.

Όπως διακρίνετε και στην εικόνα 1, που ακολουθεί, το χάντμπολ παίζεται σε ένα γήπεδο διαστάσεων 20μ (πλάτος) χ 40μ (μήκος). Κάθε ομάδα αποτελείται από έξι παίκτες/παίκτριες γηπέδου και έναν/μια τερματοφύλακα (επτά παίκτες/παίκτριες συνολικά). Μπροστά από κάθε εστία, που έχει διαστάσεις 3μ (πλάτος) x 2μ (ύψος), εκτίνεται η περιοχή τέρματος, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 6 μέτρων. Μέσα σε αυτήν την περιοχή, κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, επιτρέπεται να κινείται μόνο ο/η τερματοφύλακας, ο/η οποίος/α δύναται να αγγίζει την μπάλα με όλα τα μέρη του σώματός του/της. Σε απόσταση 7 μέτρων από την εστία, διακρίνουμε την γραμμή που εκτελούνται τα πέναλτι, ενώ σε απόσταση 9 μέτρων βρίσκεται μια διακεκομμένη γραμμή, που χρησιμοποιείται για την εκτέλεση των ελεύθερων ρίψεων.

Εικόνα 1. (πηγή ebooks.edu.gr)

O αγώνας διαρκεί για 2 ημίχρονα, διάρκειας 30 λεπτών το καθένα ή 60 λεπτά συνολικά.

Όταν ένας/μια παίκτης/τρια έχει στην κατοχή του/της την μπάλα, μπορεί να κάνει χρήση της ντρίμπλας για όσο χρόνο θέλει. Επίσης μπορεί να κρατήσει την μπάλα για τρία δευτερόλεπτα ή να κάνει τρία βήματα κρατώντας την στα χέρια. Ύστερα μπορεί ή να κάνει ντρίμπλα ή να δώσει πάσα σε ένα/μια συμπαίκτη/τρια ή φυσικά, αν βρίσκεται σε κατάλληλη θέση, να κάνει μια ρίψη (σουτ) μπρος στην εστία.

Υπεύθυνοι για να εξασφαλίσουν ότι το παιχνίδι παίζεται σύμφωνα με τους κανονισμούς είναι οι 2 διαιτητές του αγώνα. Επίσης, υπάρχει η γραμματεία, που αποτελείται από το/την χρονομέτρη, που είναι υπεύθυνος/η να μετρά την χρονική διάρκεια και το/την σημειωτή, που σημειώνει τα τέρματα, τις αλλαγές των παικτών, τις ποινές κ.α.

Στους αγώνες των αναπτυξιακών πρωταθλημάτων υπάρχουν προσαρμογές τόσο στην χρονική διάρκεια των αγώνων όσο και στον αριθμό των αθλητών/τριών (για το μίνι-χάντμπολ). Επίσης, υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη μπάλας όπως και πρόβλεψη για μικρότερο ύψος στην εστία (για το μίνι-χάντμπολ).

Για να ενημερωθείτε περισσότερο μπορείτε να επισκεφτείτε το:

E-Handball (Ιστοσελίδα για την Χειροσφαίριση)

https://e-handball.weebly.com/

και φυσικά το επίσημο site της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης

https://www.handball.org.gr/index.php/the-game